Tilbake til alle arrangementer

Høstgule blader

  • Verdensteatret 93 Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (kart)

Du har hørt historien før: to ensomme mennesker møtes, og i deres første og siste sanne romanse forsvinner alle deres problemer. Nesten. I denne filmen fra den finske mesterregissøren Aki Kaurismäki finner vi en sjarmerende og varm historie om hverdagens små, opphøyde øyeblikk.

Industriarbeideren Hoppala møter Ansa, som nettopp har blitt arbeidsløs. Mellom små møter og like små utfordringer, glemte telefonnumre og karaoke-fremføringer, utvikles den gryende kjærligheten mellom disse to menneskene. Handlingen er satt i nåtiden, og vagt i bakgrunnen aner vi fortsatt strømningen fra dagens kriger og konflikter. Men selv om filmen maler et variert og fargerikt bilde av dagens Helsinki, ser vi kun byen gjennom parets blikk - lyset faller nærmest bort i kantene, der karakterene ikke befinner seg.

I Kaurismäkis karakteristiske stil, flettes det stille dramaet og hverdagsrealismen sammen med et subtilt hint av melankoli, og skaper en filmatisk opplevelse som både berører og etterlater et varig inntrykk. Regissørens «flate» stil og tørre humor bygger opp under de små og intime øyeblikkene som kan oppstå mellom to mennesker, og gir oss med Høstgule blader et stillferdig moderne mesterverk.

Filmen vises i samarbeid med Norsk-Finsk Forening i Tromsø.

I met the smaller one later. We almost got married.

HØSTGULE BLADER
KUOLLEET LEHDET
Finland 2023
Regi: Aki Kaurismäki
Medv: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Anna Karjalainen
Spilletid: 81 min
Språk: Finsk (engelsk tekst)
Aldersgrense: Tillatt for alle
Omtale: Sondre Sætaberget

Trivia:
Hunden som spiller Ansas hund er egentlig Kaurismäkis – men kom tydeligvis veldig godt overens med skuespillerne. Alma Pöysti omtalte hunden som både «profesjonell» og en med «sterke kunstneriske grep».

Tidligere arrangement: 22. september
Quo Vadis, Aida? (på Hålogaland Teater)
Senere arrangement: 26. september
Film- og TV-quiz: Norsk film spesial