Tilbake til alle arrangementer

Den sorte Orfeus

  • Verdensteatret 93 Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (kart)

Den sorte Orfeus er en brasiliansk vri på den tragiske greske myten om Orfeus og Eurydice - Myten om det forelskede, nygifte paret som må hanskes med underverdenen og som prøver å lure døden selv. Vi følger Orfeu (Breno Mello), en karismatisk trikkefører med imponerende gitarferdigheter, som faller hodestups for den vakre Eurydice (Marpessa Dawn). Eurydice har rømt fra landsbygda inn til storbyen, for å unnslippe en mann hun tror skal drepe henne, og søker tilflukt hos kusinen Serafina. Orfeu er egentlig forlovet med Mira, i alle fall i følge Mira, men blir stadig mer oppslukt av sin kjærlighet til Eurydice. I kjærlighetsrusen til hverandre prøver Orfeu og Eurydice å bli enda mer kjent, samtidig som de konstant er på flukt fra den skjelettkledde mannen – døden - og Mira.

Pakket inn i et varmt og kaotisk Rio de Janeiro midt under karnevalet utforsker filmen temaer som kjærlighet, tillit og tap. Visuelt er Den sorte Orfeus en fest for øynene. Filmen oser av farger, med spenstige karnevalskostymer og rekvisitter. Filmen er spesielt kjent for sitt lydspor av de brasilianske komponistene Antônio Carlos Jobim og Luis Bonfá, hvor sistnevntes «Manhã de Carnaval» og «Samba de Orfeu» er blitt klassikere i bossa nova-repertoaret. Den sorte Orfeus vant Gullpalmen i Cannes i 1959 og en Oscar for beste fremmedspråklige film i 1960.

Filmen vises i samarbeid med Tromsø World.

Take care of her. I’m not in any hurry. We’ll meet again later.

DEN SORTE ORFEUS
ORFEU NEGRO
Brasil/Frankrike/Italia 1959
Regi: Marcel Camus
Medv: Breno Mello, Marpessa Dawn
Spilletid: 107 min
Språk: Portugisisk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 9 år
Omtale: Ellen Charlotte Sørheim

Trivia:
Hovedrolleinnehaveren som spiller Orfeus, var en fotballspiller uten noe som helst skuespillererfaring. Han ble oppdaget av regissør Marcel Camus på gata i Rio de Janeiro, som spurte om han ville være med i en film.

Tidligere arrangement: 1. november
Day of the Dead (på Blårock)
Senere arrangement: 5. november
Team America: World Police (på Blårock)